Erkenning in de Restauratie

Hero

De erkenning blijkt duidelijk uit de opdrachten die Schippers Gevelwerken krijgt

 

Deelnemer van voeggarant en erkend door Kennis & kunde Regeling

Het is heel iets anders dan het ouderwetse voegen. Voegen is zowel een werkwoord als een zelfstandig naamwoord. De voegen in een muur of wand bestaan uit uitgeharde specie, die de stenen met elkaar verbindt. In de renovatie wordt deze specie eruit gehaald en opnieuw gevoegd. Met voegen wordt het cement of de kalk tussen de stenen dus weer mooi strak gemaakt. “Je hebt verschillende types, waaronder snijvoeg.”, aldus Harmen: “Dat is een hele mooie voeg wat hoofdzakelijk voorkomt in monumentale panden zoals kerken en dergelijke. Ik ben daar helemaal gek van en heb me er dan ook sinds acht jaar volledig in gespecialiseerd, met als gevolg dat Schippers Gevelwerken een erkend restauratiebedrijf geworden is.”

De erkenning blijkt duidelijk uit de opdrachten die Schippers Gevelwerken krijgt. Zo mag hij de oude gevel van Koopmans Koninklijke Meelfabrieken in Leeuwarden restaureren en wacht hem in 2020 een restauratieklus bij Epemastate, een 17e-eeuwse state in het Friese dorp Ysbrechtum. Dit soort opdrachten komen vaak vanuit de gemeente, de provincie of het rijk en Schippers Gevelwerken heeft inmiddels de status bereikt dat men het bedrijf vanzelf weet te vinden.

Bij de monumentale klussen wordt, onder het motto ‘Wat goed is, is goed’, over het algemeen niet de complete gevel opnieuw gevoegd. Harmen: “Via plaatselijk herstel vervangen we dan kleine stukjes. Vaak heb je dan ook te maken met verroestte muurankers die de gevel kapot drukken. De roest kan onder andere ontstaan door slecht voegwerk waardoor er water bij het anker komt en alles gaat uitzetten. Hierdoor komt de muur vervolgens in een nog slechtere staat. Als de ankers niet vervangen hoeven te worden, maken we ze vrij en zetten we ze daarna in de vetband, een vette waterafstotende tape, waarna we het weer dichtmetselen. Dat zijn leuke uitdagingen, want soms kom je voor behoorlijke verrassingen te staan. Laatst hadden we een anker wat veel groter bleek te zijn dan je aan de scheur in de muur kon zien. Het anker was één meter twintig lang, waardoor er een flink stuk muur uitgehaald moest worden. En door de roest was het anker zelf dermate vermolmd, dat we er ook een nieuw stuk aangelast hebben.”