Voeggarant

Hero

“Het zijn allemaal vakidioten”

 

Vanuit zijn liefde voor zijn werk als gecertificeerd restauratie-voeger heeft Harmen in 2012 Stichting Voeggarant opgericht; een keurmerk voor zelfstandige restauratie-voegers  en kleine voegbedrijven. Het Gevelgilde, ook een keurmerk voor restauratie-voegers vanuit de branchevereniging, bestond al, maar is gericht op de grotere voegbedrijven. “We hebben een ervaringscertificaat ontwikkeld.”, aldus Harmen: “En als je erbij wilt komen, moet je via diverse projecten kunnen aantonen dat je minimaal vijf jaar bezig bent in de restauratie. Vervolgens moet je een bepaald traject afleggen en als je daar doorheen komt, zit je er in principe bij. We vormen nu een ploeg van acht restauratie-voegers en komen jaarlijks minimaal twee keer bij elkaar. Met de bijdragen van de deelnemers realiseren we weer bijscholingscursussen. Daarvoor heb ik vorig jaar samen met een collega Van Heeswijk Opleidingen overgenomen.”(zie Gevelambacht opleidingen)

Dat de stichting (nog) klein is, ziet Harmen eerder als een voordeel dan als een nadeel: “Omdat we over het land verspreid zitten, hebben we totaal geen last van elkaar en zijn we geen concurrenten. We helpen elkaar eerder, want de één heeft meer kennis van dit en de ander van dat. We hebben zelfs gezamenlijk een groot project gedaan. Het zijn allemaal vakidioten met liefde voor het vak.”

Een belangrijke motivatie voor Harmen om het keurmerk op te starten was het feit dat hij regelmatig knoeiwerk ziet, waarbij het voor hem duidelijk is dat er te weinig kennis is aangaande de juiste materialen voor knappe gevelrestauratie. Daarbij claimt hij niet alwetend te zijn, maar benadrukt hij wel dat hij dag en nacht met zijn vak bezig is. Stichting Voeggarant staat dan ook duidelijk op de kaart in Nederland; onder andere bij Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM), het overkoepelend orgaan vanuit de branche en tevens het hoogste keurmerk in Nederland. En Schippers Gevelwerken was het eerste kleine bedrijf in Nederland dat via ERM het certificaat Erkend Restauratie-voegbedrijf heeft behaald. Verder is het bedrijf erkend deelnemer van Kwaliteitsregeling Kennis & Kunde en uiteraard van Voeggarant.